Frågor och svar om VVS

Det finns en hel del funderingar som kan tänkas dyka upp kring rörarbeten. Många kanske upptäcker mindre fel hemma och funderar på om de kan laga det själva, eller om de måste ringa en rörmokare. Andra kanske bara är nyfikna av andra skäl.

Klart är att det finns mycket att vinna på att, som husägare, känna till vad som orsakar vanliga problem i kranar, avlopp och rör. Det är också bra att känna till vad som är lätt att laga – och vilka jobb som en kräver en duktig rörmokare.

Varför får jag stopp i avloppet?

Den vanligaste orsaken till det här är att man inte riktigt är så försiktig med vad man sköljer eller spolar ned. Det är främst i köket som oförsiktighet leder till problem i rören. I badrummet handlar det ofta om olja från krämer, schampo och hår som efter lång tid kan orsaka ett stopp. En del rekommenderar att man använder kemikalier för att enkelt råda bot på detta. Steg ett är dock att vara varsam med vad man låter sköljas ned.

Min kran droppar. Vad gör jag?

Droppande kranar är ett mycket vanligt problem och drabbar på lång sikt inte bara nattsömnen – utan också plånboken. En svagt rinnande kran kan kosta flera tusen kronor om året, helt i onödan.

I de allra flesta fall är det mycket enkelt att laga en droppande kran. Det handlar om att komponenter inne i kranen behöver flyttas eller bytas ut helt och hållet. Är du osäker kan du behöva ringa en rörmokare, men det går alltså normalt att göra VVS själv. Ett effektivt sätt att förlänga kranens livslängd är att stänga av vattnet varsamt och försiktigt, snarare än snabbt och hårt.

Vad kan jag köra genom avfallskvarnen?

Det blir allt vanligare bland svenskar att man installerar en avfallskvarn. Vad man ska stoppa ned i den är en fråga som förvirrar många. Först och främst är det viktigt att man spolar kallt vatten medan den är igång. Det här hjälper dig att få med allt avfall ned i avloppet.

Nästan all biologiskt nedbrytbar mat kan köras genom kvarnen – men det finns undantag. De bör till exempel inte användas för musselskal eller andra livsmedel som är mycket rika på fiber. Du bör inte, under några omständigheter, använda kvarnen för att göra dig av med glas, plast, metall eller annat som inte är mat.