Vitare tänder: vilken metod ska du välja?

Vita tänder ger ett bra helhetsintryck. Idag är det många som väljer att ljusa upp tänderna för att känna att deras leende verkligen ser snyggt ut. Det finns flera metoder att välja mellan, beroende på både tänder, plånbok och hur snabbt du behöver se ett resultat.

Fördelar med ett bländande leende

Färgen på dina tänder påverkar vare sig din fysiska hälsa eller dina tänder, däremot ger det ofta en god självkänsla. Du vet att du ser fräsch ut och du är bekväm med att le. Det finns faktiskt många personer som inte gillar att le på grund av sina tänder. Det påverkar hela livet, då vi samtalar och förhoppningsvis ler varje dag. Alla blir vackra av att le – världens billigaste skönhetsmetod. Förutom att vi blir vackra när vi ler, så underlättar det både i det sociala livet och i arbetslivet att vara bekväm med sig själv, känna sig snygg och fräsch. Vita tänder ger ett intryck av att vi är friska och tar hand om oss. Det underlättar också om du ska dejta eller söka jobb. Eftersom tandblekning utfört på rätt sätt inte heller påverkar tänderna negativt, så har det bara fördelar.

Professionell tandblekning

Om du vill vara säker på ett gott resultat bör du satsa på att bleka tänderna på en tandklinik eller hos folktandvården. Då kommer din tandläkare kunna berätta om metoden så att du kan känna dig säker och ni kan komma överens om hur vita dina tänder ska bli. Du bleker antingen med skena, plasmaljus, laser eller med skalfasader. Skalfasader innebär ett permanent resultat då en porslinslamell sätts fast på dina tänder. Om du har mycket gropar i tänderna är just skalfasad en bra  metod. Det är dock det dyraste alternativet. Att bleka tänderna med skenor tar längre tid och själva blekningen gör du hemma nattetid, men resultatet håller länge och det är billigare än skalfasad. Blekning med skena ger också ett resultat på djupet av tanden, då blekprocessen pågår under ett par veckor. Ett tredje alternativ är att bleka tänderna med laser eller plasmaljus. Då ser du resultatet omgående, men det blir inte lika ljust som med skena. Det är en bra metod för dig som vill fixa tänderna snabbt, men inte vill ha kritvita tänder.

Bleka tänderna hemma

Du kan också bleka tänderna hemma. Dels kan du köpa tandblekningskit, som skenor, där du bleker tänderna över natten, dels olika tandkrämer. Tandkräm med whitening kan faktiskt inte bleka dina tänder, bara behålla den ljushet som redan finns. Ett annat problem med tandkrämerna är att de ofta innehåller slipmedel vilken kan påverka din tandemalj. För att minska missfärgningar bör du undvika att dricka för mycket Coca-Cola, kaffe och vin. Rött och grönt te kan faktiskt förbättra ljusheten på dina tänder, vilket kan vara ett komplement till tandblekningen.