Fyra steg för att slipa golvet själv 

September 30, 2021 | By barbiegames | Filed in: Golvslipning, Renovera golv.

När det är dags att fräscha till golvet eller om du haft lyckan att upptäcka ett trägolv under plastmattan kommer här tips på hur du gör för att slipa och ytbehandla det själv. Är du osäker är det bättre att anlita professionella hantverkare, men med lite jobb kommer du långt även på egen hand. 

 

Förberedelser 

Först och främst måste du försäkra dig om att ditt golv har slipmån kvar så att det finns utrymme för ännu en slipning. Ett oslipat parkettgolv klarar två eller tre slipningar innan slipmånen är förbrukad medan ett massivt golv klarar betydligt mer. Töm rummet på möbler och inredning, ta även ner från väggarna då slipning dammar mycket, och glöm inte golvsocklarna. Dammsug ordentligt så att inget skräp riskerar att fastna i slipmaskinen. 

Wood Floor Restoration - Golvslipning i Stockholm

Välj slipmaskin och sandpapper 

Du kan ofta hyra maskin hos till exempel byggvaruhus och det finns olika modeller beroende på vilken typ av golv du ska slipa. Utöver slipmaskinen behöver du även hyra en kantslipmaskin som kommer åt i hörnorna, samt eventuellt en excenterslipmaskin som putsar golvytan och gör lite finlir. Även vilken typ av sandpapper du ska använda är beroende på typen av golv men här kan uthyrarna också hjälpa dig. 

 

Dags att slipa 

Använd skyddsutrustning som hörselskydd, ansiktsmask, skyddsglasögon och liknande då slipningen dammar mycket. Du börjar alltid med det grövsta pappret i slipen och slipar diagonalt längs golvet, för att komma åt ojämnheter mellan träplankorna. Tänk på att aldrig starta med valsen på maskinen ner i golvet för då blir det ojämnt. Vinkla upp maskinen, starta den och sänk den sedan medan du går framåt. Detta gäller även när du ska stanna eller byta riktning. Vid hörn och andra svåråtkomliga ställen använder du kantslipen samt en sickel och skrapa när inte heller kantslipen kommer åt. Slipa flera gånger över golvet så det är jämnt. Använd gärna en släpljuslampa för att upptäcka eventuella slipmärken, och hittar du djupare sprickor kan de spacklas igen innan sista slipningen. Under arbetets gång byter du till finare sandpapper och när det är dags för sista slipningen tar du det finaste pappret samt byter riktning och slipar längs med golvplankorna. När du är nöjd med slipningen är det dags för ytbehandling men då måste golvet vara helt rent så dammsug väldigt noga, gärna ett par gånger. 

 

Ytbehandla golvet och ge skydd 

När det kommer till ytbehandling finns det olika sorter som ger olika resultat. Om du väljer lack, olja eller vax väljer du själv, läs på om deras för- och nackdelar för att se vilket som passar dig bäst. Ytbehandlingar läggs ofta på i ett antal lager. Det behöver torka och dammsugas innan du lägger nästa lager, och var noga med att helt härda till exempel lack innan du ställer tillbaka tunga möbler. När allt är gjort och socklarna är tillbaka kan du njuta av ditt vackra golv.