Taktvätt- gör det själv! 

| By | Filed in: Målare, Takmålning, Tvätta taket .

Att tvätta taket är något som kanske inte är jättekul, men det behöver göras då och då. Inte bara för att hålla det snyggt och rent men man kan också passa på att se till att det inte finns några skador. Om man vill kan man anlita någon som rengör taket, eller så kan man göra det själv! Det behöver inte vara svårt och nedan går vi igenom vad du bör tänka på. 

Painting Walls and Ceilings | Takmålning

Då ska du tvätta taket 

Som nämnt bör man tvätta taket för att hålla det rent och helt eftersom det bildas alger och påväxt som kan skada taket. Det är rekommenderat att tvätta taket ungefär var tredje till var fjärde år, mellan april och september. Detta är bland annat för att vattnet inte ska frysa medan du arbetar eller under natten. En solig och varm dag, då det är relativt vindstilla, är det optimala vädret för taktvätt. Börjar det regna bör du avsluta arbetet eftersom halkrisken ökar. Ha även i åtanke att om ditt tak är äldre än 15 år så har förmodligen skyddsbeläggningen försvunnit, vilket gör att det inte blir ordentligt rengjort hur mycket du än tvättar. 

Innan du kliver upp på stegen för att rengöra taket så bör du se till att ha en medhjälpare som kan hålla fast stegen, som helst också ska stå på ett halkskydd, samt sätta på dig ett säkerhetssele. 

 

Steg för steg- så rengör du ditt tak 

  1. Börja med att sopa bort löv och annat som fastnat på tak och i vattenrännan. Detta kan göras med en vanlig sopborste eller en lövblås om man vill att det ska gå extra snabbt.
  2. Spola rent taket med en vattenslang eller högtryckstvätt, ta din tid och gör detta noggrant för att underlätta resterande steg. Du kan eventuellt behöva ta fram sopborsten igen om du får ner ytterligare skräp med vattnet. Tänk också på att om du har ett tak som är gjort av pannor så bör du inte använda högtryckstvätt eftersom pannorna kan ta skada av det.
  1. Om det har bildats mossa på ditt tak så finns det mossmedel som du kan använda. Du behöver dock vara väldigt försiktig eftersom medlet är väldigt dåligt för djur och natur.

 

Och nu är du klar! 

 

Vissa takmaterial bör du dock anlita en erfaren person för att rengöra eller inte rengöra alls. Plåttak är ett exempel på material som du bör ta hjälp med, medan eternittak innehåller ämnen som är skadliga för miljön, vilket gör att man inte ska röra det alls.