Är elektriker ett yrke för dig?

| By | Filed in: Elsäkerhet, Finn din rytm, Uncategorized.

El-branschen skriker efter ny ung kompetens eftersom många av de verksamma elektrikerna idag har nått mogen ålder och har börjat gå i pension så det finns gott om säkra anställningar för den som vill ha ett tekniskt, utmanande och välbetalt arbete. Men en trygg anställning och bra betalt är inte allt här i världen, därför är det viktigt att själva arbetet är något för dig innan du väljer att plugga till elektriker. Efter du läst den här artikeln är du lite närmare att veta om elektriker-yrket är något för dig.

Ett väldigt tekniskt arbete

Det är ingen slump att branschen är överbefolkad av män och endast har några få kvinnor, detta är för att män är mer naturligt orienterade till att lösa tekniska problem. Är man kvinna och tycker det är kul och utmanande att lösa tekniska problem så kan el-branschen verkligen vara ett bra val eftersom många firmor söker kvinnlig personal för att få ett lite mer jämställt arbetslag.

Det är vanligt att man får arbete på annan ort

Som elektriker får man i de flesta firmor vara beredd på att resa en del för arbetet, vilket ger ett ganska bra tillägg på lönen hos https://xn--elektrikerngteborg-o3b.se/, det kan röra sig om 5000-8000 kronor extra i månaden i resetillägg. Det kan dock vara ett problem för föräldrar och andra individer som är bundna till något i sin hemort.

Flera inriktningar – olika arbetsuppgifter

Beroende på vilken sorts elektriker man utbildar sig till så kan arbetsuppgifterna skilja sig rätt så mycket. Är man en ”vanlig” elektriker som ofta arbetar mot privatpersoner i deras bostäder så kan det innebär att man är på jour och rycker ut för att lösa olika el-problem. Är man en industri-elektriker kan det innebära att man är på samma bygge i flera månader eller år beroende på arbetets omfattning. Inriktning behöver man dock inte välja med en gång, först lär man sig baserna i el. När det är dags att gå lärling är det dock bra att ha valt inriktning så att man kan gå lärling hos en elektriker med den behörighet man söker.

Tekniker får i regel bäst betalt

Är man ambitiös och villig att studera lite extra kan man bli el-tekniker, och om man specialiserar sig inom en nisch där det finns mycket jobb så kan man vänta sig en ganska saftig lön. El-tekniker kan tjäna mellan 30 000 – 50 000 kronor i månaden beroende på hur många års erfarenhet dem har och vilken nisch dem är specialiserade inom. Det är även vanligt att tekniker jobbar som konsulter och har sina egna firmor vilket kan vara attraktivt för dem som söker större frihet i sitt arbete och möjlighet att välja kunder som dem tycker är trevligare att arbeta med.

En enkel väg till jobb

Står man inför ett gymnasie-val och vill ha jobb direkt efter skolan så kan man välja el-linjen – då är man redo för lärling steg 2 direkt efter skolan med en ingångslön på mellan 16 000 – 20 000 kronor i månaden! Det kan vara ett riktigt bra sätt att ta sig in på arbetsmarknaden tidigt och även om man inte vill arbeta som elektriker hela livet så är det en bra erfarenhet och en god kunskap att bära med sig vidare i sin karriär.


Tags: , ,