Rätt rör till VVS-system 

| By | Filed in: Artiklar om rör.

När man ska renovera eller bygga nytt hus är det viktigt att man väljer rätt rör hos https://rörmokarengöteborg.se/ till olika VVS-system till huset. Det finns viktiga faktorer som man ska ta hänsyn till som rörstorlekar, material av rören, placering och hur mycket vattentryck som man behöver. Väljer man rätt rör får man ett välfungerande vatten- och avloppssystem som håller en lång tid framöver. 

Moderna och flexibla PEX-rör 

Det man ska tänka på när man ska köpa in rör till huset, är de huvudmodeller av rör som man behöver samt material på röret. Ett av de mest moderna och nyaste rören på marknaden kallas för PEX-rör och de består av polyeten som är tvärbunden och är till för att leda vatten. Dessa rör fungerar utmärkt till badrummet för till exempel handfat och badkar, men kan också installeras  till köket. Fördelen med PEX-rör är att de kan stå emot mycket vattentryck, är flexibla med upp till 90 graders vinkel, är billiga, samt är lätta att dela och sätt ihop med kopparrör. När man väljer att köpa moderna och flexibla PEX-rör, har de även praktiska märkningar med rött för varmt vatten och blått för kallvatten. 

Rör av PVC eller ABS rör till avloppet 

Rör till avloppet kan till exempel bestå av PVC som har en lång livslängd och är lättarbetade. Vanliga PVC-rör lämpar sig till det spillvatten som uppstår i avloppet och finns i både raka och svängda modeller. Att välja PVC-rör är relativt billigt och är lätta samt att man slipper korrosion inne i rören. PVC-rör lämpar sig också bra för rörledningar utanför huset men bör inte ligga för ytligt då de är känsliga för UV-ljus. Man har börjat dock komma fram till att PVC-rör kan fälla ämnen från plasten efter en längre tids användning, vilket gör att det kan vara bättre att ha dessa rör endast till dränering och inte till dricksvatten. Väljer man istället ABS-rör är de starkare är PVC och används för utomhusledningar, ventilationer eller avloppssystem. 

Klassiska kopparrör 

Kopparrör är något dyrare att välja men de håller mycket länge och klarar mycket högt vattentryck. Kopparrör är något som man kan investera till dricks- och kranvatten då de inte medför några hälsorisker. Kopparrör fäller inga plastiska ämnen och är därför lämpliga för till exempel köket där man dricker vatten från kranen. Kopparrör är styva men går ända trots detta att böja om man behöver. 

Starka stålrör eller gjutjärnsrör 

De mest beständiga rören att välja är galvaniserade stålrör. Dessa rör fäller inga ämnen, rostar inte och är mycket beständiga för en lång tid framöver. De kan vara svårarbetade och dyrare men vill man ha dessa rör till dricksvattnet, är det bra om man använder sig av en installatör av dessa. Något som inte används så mycket längre är klassiska gjutjärnsrör som man ofta kan se i äldre byggnader.  Dessa rör är mycket beständiga och går fortfarande att få tag på, men rostar efter en längre tids användning.