Välj bland flera autoklaver 

October 13, 2021 | By barbiegames | Filed in: Hur fungerar en autoklav, Steriliseringsverktyg.

Det finns många yrken där det är viktigt att använda en autoklav. Det är ett slags steriliseringsverktyg som ser till att alla dina verktyg går att använda flera gånger. Om du till exempel arbetar i sjukvården eller som tatuerare måste du sterilisera dina verktyg mellan varje patient eller kund. Om du inte sköter detta kan dina kunder få infektioner, vilket skulle vara förödande för din verksamhet. Därför är det klokt att investera i en autoklav så snart som möjligt. 

 

Hur fungerar en autoklav? 

En autoklav påminner mycket om en diskmaskin där du kan placera alla dina verktyg – Köp autoklav hos Ad-Medical. Det finns flera olika storlekar, från bordsmaskiner till större golvmaskiner. Du lägger in verktygen och startar maskinen. De kommer då steriliseras i en väldigt het ånga. Sedan är de färdiga att användas igen. Många väljer att lägga sina instrument och verktyg i en plastpåse för att vara säkra på att det inte kommer in några bakterier. Det är viktigt att alla som ska använda en autoklav vet hur den ska hanteras och hur de ska handskas med de instrument som ska steriliseras. 

 

Hur vet jag vilken modell jag ska använda? 

Om du driver en verksamhet och vill köpa en autoklav behöver du kanske lite hjälp att veta vilken modell du ska välja. Första steget är att kontakta en återförsäljare som specialiserar sig på denna typ av utrustning. Om du registrerar dig hos dem får du normalt en personlig säljare som kan guida dig rätt bland alla modeller. Det du måste tänka på är bland annat storleken och vilka typer av verktyg som ska steriliseras. Vissa maskiner klarar även av att hantera vätskor om du har behov av detta. 

 

Kan inte skötas av vem som helst 

Den som ska använda en autoklav måste ha god kunskap i hur den ska skötas. Därför bör de genomgå en grundlig träning eller genomgång i samband med att maskinen levereras. Det är också viktigt att autoklaven rengörs grundligt med jämna mellanrum. I bruksanvisningen ska det finnas noggranna instruktioner om hur detta ska göras. Om du sitter i ledningen för din verksamhet är det ditt ansvar att dina anställda vet hur de ska sköta om maskinen. Du bör därför lägga ner lite tid på att verkligen utbilda alla.  

Om man jobbar på en mindre avdelning får man också fråga sig om det är värt att köpa en mindre autoklav eller om det är bättre att samsas med en större avdelning. Då är det lättare att hitta personal som vet hur maskinen ska skötas om på rätt sätt. Det är något som ni måste gå igenom på er avdelning.